Jak wydłużyć przydatność mleka do spożycia
22 lipca 2016, 12:31Naukowcy z Purdue University we współpracy z kolegami z Tennessee University opracowali niechemiczną metodę znacznego wydłużania przydatności mleka do spożycia. Uczeni wykazali, że temperaturę pasteryzowanego mleka podniesiemy gwałtownie o 10 stopni Celsjusza na mniej niż 1 sekundę, to pozbędziemy się ponad 99% bakterii pozostałych po pasteryzacji
Powłoka do ryb
17 lipca 2009, 13:32Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) opracowali jadalną powłokę ochronną do filetów rybnych, która nie tylko wydłuży ich okres przydatności do spożycia, ale także sprawi, że będą zdrowsze.
Nowy sposób konserwowania zdrowych pokarmów za pomocą naturalnych związków
4 stycznia 2019, 11:49Naturalny przeciwutleniacz występujący w otrębach może znaleźć zastosowanie jako konserwant żywności.
Zostań dawcą – uratuj życie
30 maja 2022, 05:15Krew jest płynną tkanką, jak dotąd niezastąpioną w naszym organizmie. Pomimo rozwoju i ogromnego postępu w medycynie, biotechnologii czy inżynierii genetycznej nie można jej wyprodukować, co sprawia, że jest bezcennym darem. Trudności z produkcją „sztucznej krwi” wynikają z całego szeregu różnych funkcji, jakie pełni. Główną rolą krwi jest dostarczanie substancji odżywczych i tlenu do komórek ciała oraz odbieranie zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii i dwutlenku węgla.
Udało się oszacować medianę inkubacji koronawirusa SARS-CoV-2
10 marca 2020, 13:06Naukowcy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health określili medianę czasu inkubacji wirusa SARS-CoV-2. Na podstawie analizy przypadków COVID-19 zdiagnozowanych pomiędzy 4 stycznia a 24 lutego stwierdzili, że mediana inkubacji wynosi 5,1 doby. To zaś oznacza, że 14-dniowa kwarantanna osób podejrzanych o infekcję to rozsądny okres, na jaki należy ludzi poddawać kwarantannie.
Turbulencje to podstawa, by móc produkować płytki na dużą skalę
13 lipca 2018, 11:22Turbulencje to kluczowy czynnik fizyczny, który sprzyja produkcji funkcjonalnych płytek krwi z ludzkich indukowanych pluripotencjalnych komórek macierzystych (ang. human induced pluripotent stem cells, hiPSCs) na dużą skalę.
Lody trwalsze dzięki bananom
21 marca 2018, 12:19Dodatek drobnych włókien celulozowych z odpadów bananowych wydłuża czas przydatności lodów do spożycia i spowalnia szybkość ich topnienia. Dzięki nim można też zmniejszyć zawartość tłuszczu w tym deserze.
Potencjalnie groźne bakterie w produktach/akcesoriach do makijażu
9 grudnia 2019, 11:50Produkty i akcesoria do makijażu są często zanieczyszczone bakteriami, takimi jak pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) czy gronkowce (Staphylococci). Dzieje się tak, bo ludzie ich przeważnie nie czyszczą i używają długo po upływie terminu przydatności.
Sztuczna inteligencja odkryła antybiotyk zwalczający antybiotykooporne bakterie
21 lutego 2020, 17:16Algorytmy do maszynowego uczenia się pozwoliły specjalistom z MIT zidentyfikować nowe potężne antybiotyki. Podczas testów laboratoryjnych nowe związki zabiły jedne z najtrudniejszych w zwalczaniu bakterii chorobotwórczych, w tym szczepy oporne na działanie wszystkich znanych antybiotyków
Czy pszczoły polecą z nami na Marsa? Wyjątkowa praca doktorantki AGH
15 lipca 2021, 18:51Czy pszczoły będą mogły towarzyszyć nam na Marsie i czy będą mogły zapylać uprawy w szklarniach marsjańskich – to pytania na które stara się odpowiedzieć doktorantka AGH. Mgr inż. Dagmara Stasiowska w ramach pracy doktorskiej sprawdza wpływ stresu związanego z przeciążeniami generowanymi przez rakietę w trakcie podróży kosmicznej na poprawność rozmnażania się pszczół miodnych
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 …